Appelazijn, hoe maak je dat eigenlijk zelf?

Ik had beloofd om nog te vertellen voor welk project ik flessen had gesteriliseerd toen ik appelmoes maakte. Bij het maken van appelmoes blijven er altijd zoveel schillen en klokhuizen over en dat vind ik altijd zonde om zomaar op de composthoop te gooien. Maar vorig jaar heb ik een groot deel ervan kunnen gebruiken om appelazijn van te maken en dat bleek eigenlijk heel simpel te zijn.

Zelf appelazijn maken

Je neemt een goed schoongemaakte, gesteriliseerde fles. Ik zet ze meestal een tijdje in een flink hete oven om te steriliseren, maar je kunt ze natuurlijk ook uitkoken. In die fles stop je zo veel mogelijk appelschillen en -klokhuizen. Daarna vul je hem met water. De schillen mogen niet boven het water uitsteken. Alles dat uitsteekt gaat schimmelen (dit kan overigens geen kwaad, want schimmels overleven niet lang in de zure azijn). Klokhuizen drijven vanwege de lucht die erin zit, dus je kunt het beste bovenop wat schillen hebben die de klokhuizen naar beneden houden.

Appelazijn maken

Dek de fles af met iets dat wel lucht doorlaat, maar geen ongedierte. Ik heb stukjes keukenrolpapier gebruikt en deze met een elastiekje vastgemaakt om de hals van de fles. Zet de fles op een plek waar het wel warm is, maar waar geen direct zonlicht op schijnt. En nu maar wachten!

Fermenteren

Als alles goed gaat gaan er nu een hoop gistcellen aan de slag om van de suikers in de appelschillen alcohol te maken. Deze alcohol wordt vervolgens door azijnzuurbacteriën omgezet in – je raadt het al – azijnzuur. Et voila: appelazijn!

Fermentatieproces appelazijn
De appelazijn na een paar weken fermenteren. Zie je de luchtbelletjes? Dat is het koolzuurgas dat ontstaat bij het omzetten van suiker naar alcohol. In deze fase is je brouwsel dus ‘licht sprankelend’. 😉

Het bereiden van voedsel waarbij gebruik gemaakt wordt van micro-organismen (zoals gisten en bacteriën) noem je trouwens fermenteren. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar er wordt meer voedsel gefermenteerd dan je misschien zou denken. Denk bijvoorbeeld aan bier, wijn, brood, kaas, yoghurt, zuurkool, sojasaus, tempé, koffie en thee. Gefermenteerde producten zijn over het algemeen langer houdbaar en hebben een intensere smaak.

Sommige gefermenteerde producten zouden ook gezondheidsvoordelen hebben. Zo zitten er in yoghurt en zuurkool bijvoorbeeld veel probiotica. Zit zijn de ‘goede’ bacteriën die ook in je eigen darmflora (horen te) zitten. Ze helpen je lichaam onder andere door de ‘slechte’ bacteriën en schimmels weg te jagen.

Helaas bevatten de meeste gefermenteerde producten uit de winkel maar bar weinig probiotica. Zuurkool wordt bijvoorbeeld haast altijd gepasteuriseerd (korte tijd sterk verhit) om schadelijke bacteriën te doden. Daarbij worden helaas ook de ‘goede’ bacteriën gedood.

Verder met de appelazijn

Na een paar weken zou het eerste fermentatieproces klaar moeten zijn. Zeef nu de inhoud van de fles en schenk het in een schone fles waarin je het wilt bewaren. Je kunt voor de zekerheid even een klein beetje proeven. Als het lekker zuur smaakt is je azijn klaar.

Smaakt het meer naar alcohol, dan zijn de azijnzuurbacteriën nog niet klaar met hun werk. Laat het dan nog wat langer staan, voor een tweede fermentatieproces. Liefst op een wat warmer plekje, daar houden de bacteriën van.

De appelazijn is heel lang te bewaren. Het kan zijn dat de azijn wat troebel wordt, maar dit kan geen kwaad.

Zelfgemaakte appelazijn
Het laatste restje zelfgemaakte appelazijn van vorig jaar. Het duurde toen erg lang, omdat de azijn eigenlijk op een te koude plek stond. Maar het resultaat mag er wezen!

Appelazijn gebruiken

Appelazijn wordt al heel lang gebruikt als smaakmaker en conserveringsmiddel in de keuken. Maar ook op cosmetisch gebied en als geneesmiddel bij allerlei kwaaltjes wordt het veel gebruikt. Bijvoorbeeld voor het behandelen van keelpijn, gewrichtspijn, heesheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, wratten en een slechte adem. Er is zelfs een heel boek geschreven over de heilzame kracht van appelazijn!

Het is heerlijk in onder andere salades en soepen. Zelf doe ik ook regelmatig een scheutje door smoothies en ontbijtpapjes. En als je deeg of beslag maakt met baking soda in plaats van gist, doe er dan ook een scheutje appelazijn in. Door het zuur, rijst het dan beter.

Ten slotte wordt (appel)azijn ook veel gebruikt om mee schoon te maken. Bijvoorbeeld om waterkokers en koffiezetters te ontkalken, om vieze geuren te verwijderen, om ramen schoon te maken of om onkruid en schimmels te verdelgen.

Kortom: appelazijn is een erg veelzijdig product. Waar gebruik jij appelazijn voor?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *