Appelmoes maken zonder suiker

Toen we hier kwamen wonen stonden er al een aantal fruitbomen in de tuin, waaronder een appelboom die elke herfst helemaal vol hangt. We hebben dit jaar al een paar kratten vol geplukt en nog is de boom niet leeg. We hebben geen idee welk ras het is, maar ze zijn geschikt voor zowat alles. Je kunt ze lang bewaren. Ze zijn lekker om zo te eten, maar ook geschikt om appelmoes of sap van te maken. En ook in de appeltaart doen ze het goed.

Krat met appels

De appels zonder plekjes bewaren we koel in de schuur en daar kunnen we dan nog maanden van genieten. Maar er zit natuurlijk ook een hoop tussen met plekjes. Tijd om appelmoes te maken dus! Maar dan wel zonder suiker toe te voegen, want dat vind ik zonde.

Recept voor appelmoes zonder suiker

Eerst heb ik samen met mijn dochter van 4 de lading appels gesorteerd, geschild, gesneden en in de pan gedaan. Daarna hebben we ze met een klein laagje water erbij aan de kook gebracht. Toen het eenmaal kookte het vuur laag gezet en lekker laten pruttelen tot de appels helemaal zacht waren. Toen konden we ze makkelijk met een lepel tot moes pletten.

Pan met stukjes appel

Ondertussen heb ik een paar glazen potten en flessen gesteriliseerd in de oven en de deksels uitgekookt. Ik durfde het niet aan om alle appelmoes in potten te bewaren, aangezien er bij de vorige pogingen toch iets mis moet zijn gegaan en het dus toch bedorven was. Dus toen de moes klaar was en ik er nog wat koekkruiden doorheen geroerd had, heb ik twee potten gevuld en de rest in bakjes gedaan voor in de vriezer.

Pan met appelmoes

De potten heb ik daarna (met de deksel erop) nog ongeveer een half uurtje in de oven gezet op ongeveer 85 graden (het is altijd een beetje gokken met onze oven). Dat was een tip die ik op internet had gelezen voor als je appelmoes zonder suiker in potjes wilt bewaren. Eén van de potjes is echter overstroomd in de oven. Ik denk dat ik hem iets te vol had gedaan. De inhoud heb ik bij de tweede lading appelmoes weer meegekookt en daarna opnieuw in de (schoongemaakte) pot gedaan. Deze keer heb ik hem niet in de oven gezet. Zo kan ik mooi vergelijken of het echt zin heeft om de potten na het vullen nog even in de oven te zetten.

Het resultaat is twee flinke potten en zes vriezerbakjes met appelmoes! Heerlijk voor bij de zelfgebakken frietjes of om gewoon zo op te eten.

Pot met zelfgemaakte appelmoes

PS: De flessen die ik heb gesteriliseerd waren voor een ander appelig project, waar ik een andere keer over zal schrijven.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *