Het begin van ons eigen voedselbos en een plattegrond van onze tuin

Al sinds we in dit huis wonen zijn we van plan in de tuin een voedselbos aan te leggen. Dat is een bos waarin alle planten eetbaar zijn of een andere functie hebben in het ecosysteem. Bijvoorbeeld planten die voedingsstoffen uit de bodem omhoog halen of die nuttige insecten en andere dieren aantrekken. Bij het woord bos moet je trouwens niet denken aan een normaal bos. Daar staan hoge bomen dicht op elkaar, waardoor het daaronder relatief donker is. Bij een voedselbos gaat het om een meer open ecosysteem. Fruit- en notenbomen staan dan ver genoeg uit elkaar om licht door te laten naar lagere struiken, groenten en kruiden.

In de tuin stonden al een aantal fruit- en notenbomen en -struiken. Een hazelaar, een appelboom, een perenboom, twee pruimenbomen, een vlier, kruisbessen, zwarte bessen en jostabessen. Daartussen groeiden ook al frambozen en aardbeien. Een hele mooie start dus! Twee jaar geleden hebben we daar nog twee mispelbomen, twee kersenbomen en twee amandelbomen aan toegevoegd. Ook hebben we een poging gedaan een extra appel- en perenboom te planten, maar die hebben het helaas niet overleefd.

Wegens omstandigheden zijn we er daarna een tijd niet meer aan toegekomen om verder te gaan met de aanleg van ons voedselbos. Maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen! We zijn afgelopen woensdag naar een hele leuke boomkwekerij geweest: Kwekerij Joop Weijer. Daar hebben we weer een hoop fijne planten vandaan gehaald. Tamme kastanje, walnoot, appel, peer, bosbes, kiwi, druif, honingbes, aardbeiboom, hazelnoot, struikframboos en olijfwilg. O ja, en wingerd om ons huis mee te verstoppen. 🙂 Gelukkig was de grond niet heel hard bevroren de afgelopen dagen, dus alles staat al lekker in de grond. De kiwi en druif heb ik nog een dekentje van hooi gegeven om ze te beschermen tegen de ergste kou.

In het begin zijn de bomen en struiken nog klein natuurlijk, maar uiteindelijk kunnen ze heel groot worden. Zeker de notenbomen! Je maakt daardoor al snel de fout om alles te dicht op elkaar te planten. Daardoor krijgen niet alle planten genoeg licht en gaan bomen elkaar in de weg staan. Een beetje planning is in een voedselbos dus wel handig. Een plattegrond op schaal is daarbij erg handig. Laat ik het nou ook nog eens heel leuk vinden om in Photoshop plattegronden te in elkaar te fröbelen. Dit is hoe onze tuin er momenteel ongeveer uitziet.

Plattegrond februari 2017

Zoals je ziet is er toch nog een hoop ruimte over voor meer bomen en struiken. Uiteindelijk zou ik er in ieder geval heel graag nog roomappel, godenpeer, krentenboom, meer hazelnoot, bottelrozen, fuchsia en erwtenstruik bij zetten. De overkapping naast de pruimenbomen willen we gaan slopen, zodat daar nog meer ruimte komt. Dan kunnen we misschien ook eindelijk een keer pruimen oogsten! Tussen de bomen en struiken willen we meerjarige groenten en kruiden planten. In de moestuinen en in de kas gaan we de meer standaard eenjarige groenten verbouwen. En in de borders die we langs het huis en de schuur gaan maken willen we nog meer aardbeien, frambozen en kruiden planten.

Een hoop plannen nog dus, maar ook weer een stap verder in het verwezenlijken van die plannen. 🙂

2 reacties op “Het begin van ons eigen voedselbos en een plattegrond van onze tuin

  1. Beste Rob en Nienke,

    Ziet er geweldig uit, zelf ben ik een kruiden fan en geef graag kruidenlessen aan groepen.
    Maar een geweldige tuin is altijd het beste, met goede bomen, struiken.
    Leuk dat we mee mochten kijken via facebook. Ben benieuwd als alles uitbot.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *