Een rondleiding door onze tuin

Het is herfst, de bomen verliezen hun blad en de natuur gaat op zoek naar de welverdiende winterslaap. Een mooi moment om jullie eens een rondleiding door onze tuin te geven!

Wij zijn gezegend met het geluk dat we ons oude vervallen huisje met ongeveer 1500 m2 grond in Oost-Groningen vrij goedkoop konden kopen. Zo hebben we lekker de ruimte om veel buiten te leven en om groente en fruit aan huis te verbouwen, in plaats van dat we ver moeten fietsen/autorijden om even in de moestuin of kas bezig te kunnen.

Laten we de tuin eens in lopen! Ga je mee? We beginnen bij de achterdeur-die-ook-als-voordeur-wordt-gebruikt. 😉

border

Langs onze garage hebben we een border gemaakt, waarin we onder andere doordragende aardbeien hebben geplant. Dit zijn plantjes die het hele seizoen door nieuwe aardbeien produceren, dus goed voor veel snoepgoed dat de kids tijdens het langslopen plukken.

hek

Dan lopen we door langs garage, schuur en kantoor naar de achtertuin. Daar heb ik een lekker breed hek gemaakt met schuin gaas eraan zodat de kippen er niet op en overheen fladderen. Je ziet de boefjes op de achtergrond vrij rondlopen, lekker scharrelend door de hele achtertuin.

composthoop

Meteen links om het hoekje vind je de composthoop, waar we al ons keuken “afval” gooien. Een groot deel snoepen de kippen meteen op, dus deze composthoop groeit niet super snel. Dankzij de kippen komt er ook geen ander gespuis op af, want de kippen lusten ook graag muizen. 😉 Hier gaan alleen keukenresten op, om verrotting in de composthoop met tuinresten te voorkomen. Die is ergens anders in de tuin.

boomgaard

Dan kijken we naar rechts en zien we onze mini-boomgaard. Hier staan een appelboom, een perenboom, twee kersenboompjes, twee amandelboompjes en twee pruimenbomen. Daarachter staat een schuurtje dat we waarschijnlijk een keer gaan afbreken, omdat hij niet zo praktisch staat en geen nut heeft. En omdat de pruimenbomen erachter staan. De oogst daarvan valt er steeds achter of op het dak. Niet echt praktisch dus.

kippenhok

Dan kijken we weer naar rechts en zien we het kippenhok, zoals al eerder genoemd in de rondleiding door het kippenhok.

middenachter

Kijken we dan weer een beetje naar links, dan zien we twee zwarte bessenstruiken, een kruisbes en twee jostabessen (kruising tussen zwarte bes en kruisbes). Daarachter staan twee mispelboompjes op het middendeel. Hier hadden we eerst ook een vijvertje, maar die hebben we toch maar dichtgegooid, want er bleef nauwelijks water in staan. Onze tuin wordt aan twee kanten begrensd door sloten, dus ook zonder vijver hebben we een hoop kikkers in de tuin.

onze tuin

Als we dan weer verder lopen, komen we bij de “oude” moestuin. Daar hadden we alles vrijgemaakt en met kranten, compost en houtsnippers een moestuin gebouwd. Dat werkte op zich vrij goed, maar de heermoes werkte zich zonder problemen door de kranten heen en overwoekerde alles. De tip van de hoofd buitendienst van Kasteel Keukenhof was dan ook om er gras op te planten en dat de komende twee jaar de heermoes te laten verstikken door steeds te maaien. Dat heeft geweldig gewerkt, er is geen sprietje heermoes meer te zien. Nu het twee jaar later is, wordt het tijd om het weer vrij te maken en er weer moestuin van te maken. Eén voordeel: de grond is echt ge-wel-dig! Dat belooft wat!

hazelaar

Dan kijken we naar links en zien we een overwoekerd stukje tuin. Achteraan staat onze hazelaar en daarvoor hebben de kinderen in hun “minecraft survival” een tent gemaakt. Dit deel gaan we deze winter vrij maken voor fruitstruiken en bomen.

kas

Dan lopen we verder, door een hekje heen en komen we bij onze kas. Achterin zie je nog wat resten van de tomatenplanten, rechts vooraan een spruitkool en links vooraan de twee bietenplanten die we laten staan. We gaan kijken of we daar zaad van kunnen oogsten volgend jaar.

compost

Voor de kas hebben we de oude composthopen en de berg te versnipperen takken. Deze wordt tijdens het snoeien deze winter nog verder aangevuld, waarna we er weer een hoop verse houtsnippers van maken voor paden en als mulch.

regentank

Kijken we dan naar rechts, zien we het oude kippenhok, wat houtopslag wordt. Daarvoor staan de groene container, die we niet gebruiken, en een 1000-liter-vat voor regenwater. Hier hebben we er drie van in onze tuin en ook nog drie regentonnen, dus bij droogte kunnen we even vooruit. Ik wil ze ooit nog op elkaar aansluiten en er een systeempje van maken, maar dat komt nog wel eens.

bos

Nog iets naar rechts zien we onze heuvel met daarop ons “bos”. Daarvan moeten nog drie bomen weg, omdat ze de andere bomen verdringen en omdat ze gevaarlijk dichtbij huizen staan. Eén ervan is ook ziek, dus dat is geen fijne combinatie.

speeltuin

Dan lopen we verder langs het huis en de schuur en zijn we in de speeltuin. De put is slechts ter decoratie, maar is toch wel leuk.

moestuin

Naast de speeltuin vinden we de nieuwe moestuin. Daarin gaan we twee bakken maken van 1,2m x 9m om op de vierkante-meter-moestuin-manier wat dingen te verbouwen die wat meer aandacht nodig hebben. We wilden eigenlijk geen anti-worteldoek gebruiken in onze tuin, maar tegen haagwinde en kweekgras lijkt niets anders opgewassen te zijn. Tenzij je tijd teveel hebt en zin hebt om dagelijks alles er met de hand uit te trekken. Wij doen liever iets anders met onze tijd, dus toch maar aan de anti-worteldoek. 😉

braam

Dan als laatste hebben we aan de andere kant van het huis ook nog een aardbeiborder met de familie-bramenstruik ertussen. Deze struik is een stekje van de bramenstruik van mijn ouders, die al decennia in de familie is. Dit is van twee jaar groeien. Ik heb nu twee takken afgelegd en naar de andere kant van de ramen geleid. Die wordt volgend jaar gigantisch! Door het raam zie je Milan’s kamer met zijn boekenkast.

Nou, dat was het wel weer zo’n beetje! Volgend jaar zal ik, als ik eraan denk, nog eens een rondleiding door onze tuin doen om de veranderingen te laten zien. Wij zitten niet stil en hebben een hoop plannen. Nu nog wat tijd.. 😉

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *