Ervaring met dampen – e-sigaret (incl update)

Zoals in andere artikelen te lezen is, ben ik al een tijdje aan het stoppen met roken. Wilskracht werkte niet, vervanging niet, zelfs medicatie van de dokter haalde niets uit uiteindelijk. Op een gegeven moment was ik bijna een maand gestopt. Toen kwam een evenement, waar ik vroeger veel voor gedaan heb: Keltfest. Daar had ik het best moeilijk. Ik moest me bedwingen om niet iemand om een sigaret te vragen. Hier begon mijn ervaring met dampen! (update onderaan!)

Nienke’s vader was daar ook en had een e-sigaret. Ik had er zelf ook ooit een gekocht en vond het waardeloos, maar toch heb ik die van hem eens geprobeerd en dat was wel een wereld van verschil.

De dag daarna kwam ik thuis op het punt: of ik ga weer roken, of ik ga een e-sigaret uitproberen. Dat laatste is het gelukkig geworden en ik heb er nogsteeds geen spijt van.

Mijn ervaring met dampen. (20-10-2016)

Het is in het begin even wennen, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je niet meer terug. Het is zoveel lekkerder en fijner! Roken, maar dan zonder de vieze luchtjes, smaakjes en de nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het is dan ook niet roken, maar dampen. Een groot verschil, omdat er niets verbrandt.

Ik merk dat ik veel minder afhankelijk ervan begin te worden en heb het nicotinepercentage al afgebouwd naar 1,5mg/ml. Nagenoeg niets dus, als je het vergelijkt met normale sigaretten op 18mg/ml.

Ik heb sinds ik met het apparaatje om kan gaan ook geen enkel probleem meer gehad met stoppen met roken. Ik heb zelfs gehad dat ik bij het opruimen een sigaret vond, waarna ik hem bij een normale stoppoging gewoon zou opsteken. Nu had ik er totaal geen behoefte aan. Ik heb zelfs inmiddels een afkeer gekregen van de geur van sigaretten. Ik sta niet graag meer in iemands rook omdat het stinkt.

Mocht je ook interesse hebben, ik heb een iStick Pico. Het fijne daaraan is dat hij volledig en gemakkelijk in te stellen is. Je kan de luchttoevoer, warmte en het wattage perfect instellen met een paar klikjes op de knopjes. Hij is lekker krachtig en dat was juist wat ik zocht.

Millers vloeistof raad ik aan om mee te beginnen, totdat je natuurlijk net als ik zelf vloeistof gaat maken omdat dat een hoop geld scheelt.

Na inmiddels 3 maanden geen enkel moment gehad te hebben dat ik zin had in een sigaret, denk ik niet dat ik ooit terug ga vallen. Hiermee ga ik gewoon door totdat ik het niet meer wil. Het is niet schadelijk als je de temperatuur zo instelt dat de vloeistof niet kan verbranden. De vloeistof is op basis van iets wat ook bij astma gebruikt wordt. Met andere woorden; er is dus geen noodzaak om ooit nog hiermee te stoppen!

Vape On!


Update van mijn ervaring met roken (16-03-2018):

Na ongeveer 1,5 jaar gedampt te hebben, ben ik uiteindelijk helemaal gestopt. Niet omdat het moest, maar omdat ik de interesse vanzelf verloor. Dat ging ongeveer zo:

Na een paar maanden merkte ik dat ik zoveel aan het dampen was dat ik een beetje draaierig werd en buikpijn kreeg van de nicotine. Ik denk dat ik een soort van nicotine overdosis had en af en toe wat nicotine in vloeistofvorm binnenkreeg. Ik had op dat moment 6mg/ml nicotine in mijn eigen mengsel (ik mengde zelf, want goedkoop).

Sindsdien ben ik steeds meer 0% basisvloeistof erbij gaan mengen, waardoor ik na 6 maanden in hele kleine stapjes afgebouwd te hebben, ongeveer 1.5mg/ml in mijn vloeistof had. Dat hield ik een lange tijd zo vol, alsof ik nooit zou stoppen.

Overstap op nicotinevrij

Toen mijn nicotine basisvloeistof bijna op was en ik geen zin had om nog een dure fles met nicotine te kopen, ben ik van de een op de andere dag overgeschakeld naar nicotinevrije vloeistof. Verder zelfde smaak, alles verder hetzelfde.

Ik merkte 1 week dat ik iets onrustiger (zelfs dat is er een groot woord voor) was dan normaal, maar verder helemaal niets. Ik ging automatisch wel iets meer snoepen, maar dat heb ik helemaal losgelaten en ik heb op dat punt besloten dat ik ging beginnen met fitness. Sindsdien niet meer onrustig geweest, dus volgens mij kreeg ik gewoon meer energie doordat ik gestopt was met nicotine, die ik zo kwijt kon.

Het eind

Naar verloop van tijd begon ik steeds minder te denken aan mijn trouwe kostbare dampapparaatje, totdat ik hem vaak vergat of kwijt was. Dat ging allemaal vanzelf. Op een gegeven moment werd ik ziek (griepje) en had ik helemaal geen zin meer in het dampen. Op dat moment was ik hem ook even kwijt en ik had geen zin om hem te zoeken. Bijna een week later vond ik hem en bedacht ik me dat ik het niet gemist had (wel een paar keer aan gedacht, meer niet) en besloot ik hem opzij te leggen.

Hij lag een paar maanden klaar om gebruikt te worden, mocht ik er behoefte aan hebben. Dat moment kwam niet meer, dus inmiddels heb ik hem geschonken aan iemand die er meer aan kan hebben dan ik. Als zo nog iemand met dat vieze roken kan stoppen, dan zou dat toch geweldig zijn!

Om je een idee te geven hoe makkelijk ik het heb om van de sigaretten af te blijven: Voor mijn zieke moeder klik ik elke week een doos sigaretten. Als ik had gewild, dan had ik er zo een of meer kunnen nemen, maar ik heb er totaal geen behoefte aan. Ik vond het zelfs ongelooflijk stinken.

Reukzin

Dat is trouwens nog een goede reden om te stoppen met roken van sigaretten: je reukzin komt terug! Zeker nu de lente weer begint, gaat er weer een wereld van geur (en herinneringen van vroeger gekoppeld daaraan) voor je open. Dat naast de energie en conditie (hardlopen zonder te hoeven hijgen) maakt het zo ongelooflijk de moeite waard! Go for it! Als het bij mij werkte, dan kan jij dat ook, want ik was echt een hopeloos gevalletje..

Succes voor als je gaat beginnen met stoppen, en GEEF NOOIT OP! Je moet maar zo denken: de een doet langer over het stoppen dan de ander. Ik deed er uiteindelijk meer dan 5 jaar over, maar het resultaat is er. Daar gaat het om.

8 reacties op “Ervaring met dampen – e-sigaret (incl update)

    1. Nouja, het is eigenlijk meer zelf mengen eigenlijk. 😉 Ik koop steeds in Duitsland basisvloeistof, die ik meng met smaakstofflesjes uit Nederland. De basisvloeistof bestel ik bij vapebase.de (literflessen!) en smaakstofjes bij zwoofs.nl omdat die goedkoper en lekkerder zijn. Ik heb een 275ml fles en daar doe ik dan 20ml smaakvloeistof en de rest 50pg/50vg basisvloeistof bij en dat schud ik dan een paar keer in 48 uur, waarna het klaar voor gebruik is. Zo heb je ook zelf meer de hand in het stapsgewijs afbouwen van de nicotine, wat met de standaard flesjes in grotere stappen gaat. Ik zit nu al een tijdje op 1,5 mg nicotine en vind dat eigenlijk voorlopig ook wel prima. Ik meng dus 50% nicotinevrij met 50% 3mg nicotine basisvloeistof. Het wordt op deze manier echt belachelijk goedkoop om te dampen!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *