Gemiddeld energie verbruik

Het is voor ons weer die tijd van het jaar; over een aantal dagen komt onze (groene) energieleverancier met de vraag of wij alsjeblieft misschien de meterstanden willen noteren en opsturen. Jaa wij zijn van de oude stempel, hier zijn geen slimme meters of toontjes te vinden. Wij hebben nog oldskool analoge meters waarvan de cijfers draaien. Dit is meteen een moment van reflectie om eens te kijken hoe zuinig wij nou daadwerkelijk zijn vergeleken met het gemiddeld energie verbruik in Nederland. 

Gasmeter

Omdat wij geen geavanceerd vet handig luxe systeem hebben om dit soort dingen te monitoren, heb ik een prachtig excelsheetje gemaakt waarin ik bijhoud wat de standen zijn als ik er een keer aan denk om het te noteren. Aan de hand daarvan kijk ik hoe we ervoor staan gedurende het jaar en vergelijk ik met andere jaren. Wat dat betreft vind ik het toch altijd wel leuk om met dit soort cijfertjes te spelen en er een conclusie uit te berekenen. Zo komen we financieel nooit voor nare verassingen te staan, dus dat scheelt wel.

Het gemiddeld gasverbruik in Nederland.

Het gemiddeld gasverbruik in Nederland is 1.500 m3 per huishouden per jaar. Dat is een leuk gegeven bij ceteris paribus (gelijke omstandigheden), maar niet ieder huis in Nederland is hetzelfde. Daarom is het natuurlijk eigenlijk appels met peren vergelijken als je alleen voor de gemiddelde 1.500 kuub gaat. Hieronder heb ik een mooi overzichtje van milieucentraal.nl geplakt, waar het gemiddelde per soort huis is vermeld.

gasverbruik
Bron: www.milieucentraal.nl

Wat natuurlijk ook van invloed is, is het geboortejaar van je huisje. Je voelt hem al aankomen: hoe ouder hoe minder goed geïsoleerd en dus hoe meer verbruik.

gasverbruik
Bron: www.milieucentraal.nl

Dus voor ons geldt: we hebben een oud vrijstaand huis zonder goede isolatie (nog even sparen), dus wij zouden gemiddeld tussen de 1980 m3 en 2440 m3 verbruiken als ik Jan Modaal zou heten.

Een ander leuk feitje: 80% wordt ongeveer gemiddeld verbruikt aan verwarming (ik denk incl. koken) en 20% gaat naar warm water, waarvan het meeste gebruikt wordt voor de badkamer. Ik heb voor onszelf eens uitgerekend dat wij per jaar ongeveer 500 m3 kwijt zijn aan alleen warm water en het gasfornuis.

Het gemiddeld elektriciteitsgebruik in Nederland.

Het elektriciteitsgebruik lijkt meer af te hangen van het aantal inwoners van een huis. Of je huis nou oud en vrijstaand is, of als je een nieuw flatje hebt, je gebruikt stroom naarmate je elektrische apparatuur aanzet of niet. Gemiddeld verbruikt de Nederlander 3.300 kWh per jaar, en dat is als volgt verdeeld:

elektriciteitsverbruik
Bron: www.milieucentraal.nl

Dan is het mij nog even onduidelijk hoe kinderen meetellen, want ik geloof dat die vooral na hun 12e meer gaan verbruiken met computers, tv’s, mobieltjes enz. Ik reken dus voor het gemak mijn kinderen als halfjes mee. Wij zouden dan op 3420 komen, gemiddeld.

Het gemiddeld energie verbruik in het buitenland.

Niet super nuttig, maar grappig om te weten, is natuurlijk het gemiddelde verbruik in het buitenland. Ik weet niet 100% zeker of dit klopt, maar het lijkt erop dat de verwachte topper (tenminste door mij verwacht), de VS, niet de lijst aanvoert wat betreft elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking, maar het met een 10e plek moet doen. Zij verbruiken een kleine 12.186 kWh, tegenover een whopping 51.142 kWh in IJsland. Ze zullen hun woningen daar vast flink moeten stoken zonder gas. Het laagst staan de inwoners van Tsjaad (waar?) genoteerd met een verbruik van 8 kWh.

Trinidad en Tobago (ik moet echt wat aan mijn topografie doen) voeren de lijst met aardgasverbruik aan met meer dan 19.000 m3 per gezin, boven de Verenigde Arabische Emiraten met 10.755 m3.

(Bron: CIA)

Onze score!

Oke, nu weer even terug naar huis voor ons eigen gemiddeld energie verbruik. Hier komt hij dan:

Gas (m3) Elektriciteit (kWh)
2014 923 1906
2015 1.500 2442
2016 1.541 2644

In 2014 hebben we extra moeite gedaan om zo zuinig mogelijk te leven. Daarna is het allemaal een beetje op een laag pitje komen te staan vanwege drukte en noodzaak aan meer gemak. Kan je zien wat een verschil dat maakt! In die tijd zijn er het gebruik van een droger en vaatwasser bijgekomen, een zoon die houdt van gamen, een dochter die urenlang Frozenfilmpjes bestudeert en meer dingen zoals een slowjuicer enz enz. Het dieet van Nienke zal misschien ook wel een beetje meehelpen, aangezien ze nu doordat ze geen tarwe meer eet, bijna elke lunch iets warms eet.

Wat we nog kunnen verbeteren en waar we mee bezig zijn, is het zorgen dat we minder hoeven te stoken door de cv op 16 graden te houden. Die gebruiken we dus alleen als het echt nodig is voor verwarming en snachts, waar overdag onze kachel het zware werk doet.

Maargoed, samenvattend dan nu de score.

Gas: Waar 2210 m3 gemiddeld zou zijn voor ons, hebben wij 1541 m3 gas verbruikt. Best netjes! Meer dan een vierde minder dan gemiddeld.

Elektriciteit: Waar Jan Modaal 3.420 kWh zou verbruiken met 2 plus twee halve personen (3), verbruiken wij nu 2.644 kWh.

Op zich dus eigenlijk helemaal niet slecht! Het maakt dan natuurlijk een hoop goed om dit soort vergelijkingen te maken, maar we gaan gewoon blijven proberen om het verbruik omlaag te krijgen. Dat zonder geld om te kunnen investeren lijkt lastig, maar moet te doen zijn door zo hier en daar gewoon eens een beetje meer inzet te tonen. Dat kost immers geen geld, maar levert voldoening op!

Volgend jaar zullen we zien hoe dit is gelukt. Laten we mikken op 200 van beide eraf. Op naar een nul-verbruik! (ooit) We houden de spanning erin! 😉

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *