Kiemkracht en zelf voorzaaipotjes maken

Vandaag aten we pompoenstamppot. Heerlijk! Pompoen is echt een van mijn lievelingsgroenten. Deze keer hadden we een flespompoen en ik bedacht me dat ik daar nog niet zoveel zaad van had. Ik wil dit jaar lekker veel pompoen in onze tuin kweken, dus ik besloot de zaden van deze pompoen te laten drogen om ze binnenkort te kunnen zaaien.

Pompoenpitten

Terwijl ik me afvroeg hoe de kiemkracht van de zaden zou zijn en hoeveel plantjes er zouden opkomen, zag ik ineens iets tussen de zaden zitten dat ik niet had verwacht. Een kiemplantje! Eén van de pompoenpitten was blijkbaar al gekiemd ín de pompoen. Ik denk dat het met de kiemkracht van deze pompoenpitten dus wel goed zit. 🙂

Het kiemplantje heb ik in een van de voorzaaipotjes geplant die ik de afgelopen tijd zelf heb gemaakt van WC-rollen. Aangezien ik al een heleboel rolletjes had opgespaard als knutselmateriaal, heb ik nu al meer dan 50 voorzaaipotjes gemaakt. Dat is echt supersimpel om te doen.

  1. Vouw de WC-rol plat. Vouw hem weer open, draai hem een kwartslag en vouw hem dan weer plat. Als het goed is heb je nu vier vouwlijnen op gelijke afstand van elkaar.
  2. Knip hem in de breedte doormidden, zodat je twee korte rolletjes krijgt. Dit worden de twee potjes die je van één WC-rol kan maken.
  3. Knip beide helften aan één kant ongeveer 1,5 cm in op de vier vouwlijnen. Zo maak je vier flapjes.
  4. Vouw de flapjes een voor een naar binnen, zodat ze elkaar overlappen. Vouw het laatste flapje onder de eerste, zodat ze op hun plek blijven.

Et voila! Twee zelfgemaakte voorzaaipotjes! Kom je er niet uit met deze beschrijving? Hier vind je een uitgebreidere beschrijving, mét foto’s. Natuurlijk gaan we ze de komende tijd uitgebreid testen en houden we jullie op de hoogte van onze bevindingen. 🙂

DIY voorzaaipotje met pompoenplantje

 

2 reacties op “Kiemkracht en zelf voorzaaipotjes maken

  1. Hoe was de flespompoen? Het viel mij de laatste keren dat ik er één had op dat er heel weinig smaak aan zat, dus ik ben maar weer teruggegaan naar de gewone hokkaido-pompoen..

    1. Ik heb de pompoen verwerkt in stamppot, samen met knolselderij. De pompoensmaak werd overstemd door de knolselderij, dus ik denk dat er inderdaad weinig smaak aan zat. Het viel me ook op dat de stukjes schil heel bleven. Bij hokkaido-pompoenen stamp ik die altijd makkelijk stuk. Wij eten ook meestal hokkaido’s, maar voor de afwisseling haal ik af en toe een flespompoen. 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *