Gisteren was ik bezig in ons kippen hok, toen ik me bedacht; misschien vinden de dames (en heer) het leuk om hun hok te laten zien! Het is meteen een mooi voorbeeld van hoe wij gaandeweg verbeteringen hebben aangebracht. Een soort van “hoe bouw ik een kippenhok”. Hier is ie dan; Welcome to our crib!
Dit is alweer kippenhok 2.0. De vorige was in een hoek naast de kas, aan de rand van de tuin. Daardoor was het minder makkelijk bereikbaar en minder gemoedelijk voor de kippen, met steenmarteraanvallen op de koop toe.
Bij dit hok komt de ochtendzon van de voorkant en de meeste wind van achter, met de schuur ertussen voor optimale beschutting. Kippen houden niet van wind, dus dat is belangrijk om rekening mee te houden. De ochtendzon betaalt zichzelf uit in meer eieren, want als de dagen te weinig licht hebben in de winter, dan leggen de kippen ook minder goed. Je hebt ook mensen die hiervoor verlichting aanleggen bij het kippenhok, maar zover wilden wij niet gaan want de kippen hebben in de winter hun energie ook nodig om gezond te blijven.
De buitenkant moet echt goed dicht zijn, met geen mogelijkheid om onder het gaas door te graven, of door het gaas te kruipen. De gaten in het gaas moeten echt niet groter zijn dan in standaard kippengaas, als je roofdieren buiten wilt houden. Alles boven 2,5cm is te groot. Ook bovenin moet het helemaal dicht zijn, want steenmarters kunnen goed klimmen en springen. De vloer hebben wij van steen, zodat ze daar ook niet doorheen kunnen komen.
Laten we naar binnen gaan!
De buitenren
In de buitenren hebben we de voerbak en drinkbak opgehangen. Als we de voerbak niet ophangen, dan gaan er muizen in wonen (Al eten kippen ook dode muizen). Daarnaast maken de kippen er een zooitje van, want als ze aan het scharrelen/graven zijn, dan gooien ze de voerbak vol met zand als hij op de grond staat. Dat is ook de reden voor het ophangen van de drinkbak.
Op de bodem hebben wij zand. Het stro moest hier nog opgeruimd worden, het hoort zonder stro. 😉 Dat zand is belangrijk, omdat ze daarin een bad kunnen nemen tegen luis. Naast dat ze het erg fijn vinden is zand dus erg belangrijk voor hun gezondheid.
Het voer doen wij altijd in een goed afsluitbare bak, zodat er geen vocht/ongedierte/andere zooi bij kan. Helaas gebruiken de kippen hem ook als wc..
Verder naar de slaapkamer, oftewel:
Het nachthok
Wat hierbij belangrijk is, is het stro (of evt hooi of zaagsel) op de grond. Dat maakt het veel gemakkelijker om het nachthok uit te mesten en geeft ze in de winter ook nog eens wat extra isolatie. Ze maken er vaak ook nestjes in voor het leggen van hun eieren als je geen legbak hebt.
Ook één of meerdere stokken zijn vrij belangrijk als bed voor de kippen. De uitdrukking op stok gaan is er niet voor niets; elke avond met schemering gaan de kippen zelf op stok om een lekker tukkie te doen. Op de grond zouden ze bij strenge vorst veranderen in diepvrieskip, dus ook vrij belangrijk, voor als je dat niet wilt.
Rechts zie je de hooibak van onze (inmiddels overleden) schapen. Die doet nu dienst als legbak voor de kippeneieren.
Wij hebben ook een luik waardoor ze de tuin in kunnen overdag:
Hiervoor wil ik ooit nog eens een systeempje knutselen waardoor hij automatisch open en dicht gaat. Dit soort dingen zijn ook kant en klaar te koop, dat lijkt me echt ideaal!
Al hebben ze in de buitenren ook genoeg ruimte, het is altijd geweldig om te zien hoe ze staan te dringen om naar buiten te gaan. Ze rennen dan als een gek naar iets groens en beginnen te scharrelen. Het scheelt mij in de achtertuin gras maaien en zij zijn er dolblij mee.
Nou tot zover de rondleiding door het kippenhok. Ik hoop dat ik je op leuke ideeën heb gebracht! Voor meer inspiratie en/of bouwtekeningen kan ik je deze aanraden: