Laatste tomaten van het jaar

Buiten is het al een tijd herfst, maar in onze kas duurt de zomer altijd wat langer. Ideaal is dat! Maar nu is ook daar de zomer toch echt ten einde. De tomatenplanten worden bruin en de tomaten willen niet meer rijpen. Daarom heb ik vorige week de laatste tomaten van dit jaar geoogst.

Rijpe en onrijpe tomaten

Zoals je kunt zien zitten er nog een hoop onrijpe, groene tomaten bij. Dit is geen enkel probleem, want tomaten kunnen prima rijpen nadat ze geplukt zijn. Je kunt het rijpen zelfs wat uitstellen door ze op een koele, donkere plek te bewaren. Het liefst op zo’n manier dat ze elkaar niet raken. Als ze beginnen te verkleuren leg je ze op een warme, lichte plek. En een paar dagen later zijn ze volledig rijp! Vorig jaar hadden we ook een hoop groene tomaten. Daar hebben we nog tot diep in de winter van kunnen genieten.

Natuurlijk kun je ook een hoop andere dingen doen met groene tomaten. Je schijnt er heerlijke chutney of relish van te kunnen maken. En ook gebakken met een deegkorstje schijnen ze heerlijk te zijn. Misschien wordt het tijd om daar eens wat van te proberen.. 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *