Moestuin update najaar 2016

Nou, het was weer een bewogen moestuinjaar. Ehh nee eigenlijk niet. Door verschillende omstandigheden is de moestuin dit jaar totaal mislukt. Tijd voor een moestuin update en evaluatie!

Wat ging er mis:

 1. We hadden net alles netjes, onkruid weg en ingezaaid, toen we op voorjaarsvakantie gingen. Natuurlijk in alle haast glad vergeten om iemand te vragen om de zaadjes water te geven en slakken bij de aardappelplanten weg te houden. Gevolg: bijna geen opgekomen plantje en opgevreten aardappelplanten.
 2. De slakkenplaag. Echt ongelooflijk hoeveel slakken onze moestuin aanvielen. Het leek alsof voor iedere slak die we doodmaakten er 4 terugkwamen. Heeft misschien iets met de zwakke winter te maken.
 3. Samen met mijn ouders zijn we ook nog eens in juni op bungalowvakantie geweest. Was geweldig, maar zie voorjaarsvakantie. (iets met ezel en steen?)
 4. Kippen in combinatie met een slecht hek en drang naar vrijheid. Lief dat ze de moestuin om wilden spitten (meerdere keren), maar iets meer in het najaar was beter geweest..
 5. De zaadjes die we hadden, bleken grotendeels meer dan 3 jaar oud te zijn. Dat werkte dus niet zo goed, van de meeste soorten kwam gewoon niets op ondanks genoeg water geven en onkruid wieden.
 6. Drukte. We hebben het best druk gehad, en daardoor te weinig tijd vrijgemaakt/gehad om de moestuin voldoende aandacht te geven. Nienke had de kas gelukkig wel goed onder controle, dus dat scheelt wel.
 7. Ik vermoed dat wij een van de enige moestuinen hebben waarin we meer aardappels gepoot hebben dan we geoogst hebben..

aardappeloogst

Wat ging er goed:

 1. De kas was dus goed onder controle. Na een paar jaar stug volhouden heeft Nienke het voor elkaar om daar het onkruid op zijn/haar knieën te dwingen. Het scheelde ook wel weer dat de tomatenplanten vanzelf opkwamen omdat ze zichzelf vorig jaar hadden uitgezaaid.
 2. De tomatenplanten dus. Daar hebben we een hoop van gesnoept.
 3. De aardbei-borders. Die zijn goed tot stand gekomen en hebben voor lekker snoepgoed gezorgd.
 4. De bietjes in de kas. Uit pure wanhoop heb ik uiteindelijk toen buiten niets heel bleef voor de slakken, bietjes in de kas geplant. Dat heeft gezorgd voor een goede oogst met dikke bieten. We hebben daarvan 2 laten staan om volgend jaar te kijken of we zaad kunnen oogsten.

bieten

Wat gaan we dus veranderen:

 1. Alles wat misging anders doen. 😛

Ik heb wel een plan wat niet kan mislukken voor de slakken; slotgrachten graven en kijken of ze daar doorheen bij de moestuineilandjes kunnen komen. Hier verderop hebben ze ook sloten rondom hun moestuin en het lijkt te werken.

moestuin

We gaan dit najaar eens kijken of we groot onderhoud kunnen gaan plegen en gaan jullie weer op de hoogte houden als alles goed gaat. To be continued!

 

2 reacties op “Moestuin update najaar 2016

 1. en als het allemaal toch nog vol komt te zitten met slakken kan je altijd nog een slakkenfarm beginnen, en escargots eten/verkopen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *