Onze tuin in januari; stormschade, kaalheid en nieuwe plannen!

Het is weer even geleden dat we een update hebben geplaatst over onze tuin! We zijn superdruk geweest met van alles en nog wat, waardoor het schrijven helaas even op een laag pitje kwam te staan. Hopelijk hebben we daar komende tijd weer wat meer tijd voor, want het is weer een nieuw jaar met nieuwe kansen!

Stormschade aan de kas en het huis.

Tijdens de grote storm een paar weken terug, was ik onderweg om moestuinbakken te leveren bij leuke nieuwe klanten. Onderweg heb ik 7 omgevallen vrachtwagens zien liggen, dus ik was al bang dat er thuis ook iets stuk zou zijn gewaaid. Helaas had ik gelijk..

De kas heeft inmiddels een open dak en meerdere ramen aan de zijkanten stuk. In totaal zijn 11 ramen stukgegaan. Dat is best jammer, zeker omdat de verzekering tot nu toe niets van zich heeft laten horen. Maandag ga ik daar maar weer achteraan. We hopen dat het geen dure eigen risico wordt en snel gemaakt kan worden, voordat er meer ramen sneuvelen! Vandaag hebben we weer een loszittend dakraam eruit gehaald om te voorkomen dat die ook stuk zou gaan.

We denken erover om in plaats van glas er een plexiglas variant in te doen om meer stevigheid te hebben zodat dit niet nog eens gebeurt. Hopelijk lukt dat..

Ook aan het huis was wat schade; een plank langs de rand van het dak is eraf gewaaid. Dat verklaart het lawaai wat we destijds hoorden. Die planken moesten toch vervangen worden, dus daarvoor wordt het binnenkort tijd!

Het hekje tussen de kleine moestuin en de speeltuin is ook stukgewaaid, maar daar had ik gelukkig al een nieuwe voor liggen omdat die zijn beste tijd toch al gehad had. Het dunne rieten hekje heeft het toch 5 jaar uitgehouden! Dat had ik niet verwacht. Nu nog tijd om het nieuwe hek te plaatsen en de rest te repareren…

De tuin en het voedselbosje

Het voedselbos staat er nu een beetje zielig en kaal bij. Je kan je moeilijk voorstellen dat het in het voorjaar weer gaat groeien en bloeien. De kippen scharrelen er nog met plezier rond, dus zo heeft nu toch nog iemand er plezier van. 😉

De grote moestuin gaan we komend jaar helemaal anders doen. Dat wordt een soort proeftuin / testtuin voor onze nieuwe webshop: Ecotuintje. Hier komen grote moestuinbakken waarin we onze eigen producten gaan testen op duurzaamheid en gemak. Ook kunnen we er misschien leuke how-to’s maken met duidelijke fotobeschrijvingen. Misschien gaan we daar zelfs filmpjes van maken! 😉 Mogelijkheden zat.

Bij de moestuinbakken in de kleine moestuin had ik eind vorig jaar een testje opgehangen om slakken te weren uit die bakken. Het werkte wel heel erg goed. Het systeempje bestaat uit een 9 volt accu / blokbatterij met daaraan wat schrikdraad en daarvan de + en – op 1 cm van elkaar rondom de bak opgehangen aan nietjes.

Het bleek een groots succes; de slakken kwamen niet over de draadjes maar schrokken terug. Helaas is het geen duurzame oplossing, blijkt nu, want de nietjes zijn gaan roesten en deze corrosie heeft op de een of andere manier ook het schrikdraad aangetast.

Daardoor zou het dus niet langer houdbaar zijn dan een paar maanden, of misschien in de winter weggehaald moeten worden. Dat naast dat de accu / batterij niet erg duurzaam is, vinden wij dat deze manier faalt als duurzame slakkenoplossing zonder gif. De volgende test wordt de koperen slakkentape die ons werd aangeraden. De werking daarvan zou ongeveer hetzelfde zijn, maar dan op basis van statische elektriciteit, en dat zou genoeg zijn voor het afschrikken van slakken. Dat wordt dus test 1 in de nieuwe proeftuin van Ecotuintje!

Kortom: we hebben nog een hoop te doen voordat het kweekseizoen begint! Gelukkig is het nog vroeg in het jaar..

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *