Sapvasten

Eigenlijk ben ik al een tijd in mijn hoofd bezig met het voorbereiden van/ inplannen van sapvasten. Volgens onderzoek blijkt dat je immuunsysteem te resetten als je het langer dan 4 dagen doet. Volgens ander onderzoek ligt het probleem van cvs/me vooral in je immuunsysteem, dus 1+1=2! (Zou je denken..) Toen ik las dat het vandaag aswoensdag is en dus het rituele vasten van de katholieke gemeenschap begint (officieel dan) bedacht ik me dat meer religies dit doen. Allemaal rond februari en maart.

Eigenlijk als je erover nadenkt is het ook logisch. Als jager/verzamelaar heb je in de winter bijna alleen nog je voorraden met als je geluk hebt wat extra’s. Op een gegeven moment heb je te weinig eten, dus dan vast je. Het lichaam is dan zo ingesteld dat je eerst enorme hongergevoelens krijgt. Dat moet je prikkelen om op zoek te gaan naar voedsel. Op een gegeven moment word je slap, moe en gaat het even niet best. Daarna denkt je lichaam; hier heb ik niets aan! Ik ga het systeem veranderen zodat ik scherper, sneller, fitter en sterker word, om mijn eten te kunnen verzamelen. Dat is dan gemiddeld de 4e dag, het ligt eraan hoeveel afvalstoffen je ervoor af te voeren hebt.

Je ziet het in de natuur bij meer diersoorten. Vooral degenen die geen diepe winterslaap houden, maar een soort lichte, zoals sommige berensoorten. Die hebben in de zomer een voorraadje vet opgebouwd en gebruiken die tijdens hun winterslaap/vastperiode.

Bij het sapvasten pak je het beter aan dan volledig vasten. Je hebt de voordelen van het vasten, want je lichaam denkt dat je alleen water binnenkrijgt. Met het bereiden van de sappen in een slowjuicer worden vooral de celweefsels van de plant tegengehouden, maar de vitaminen en andere nuttige dingen komen er wel door. Die geven je lichaam tijdens het regenereren net even wat extra’s. Je maag en darmenstelsel hoeven bijna niets te doen om dit op te nemen en krijgen hun welverdiende eerste vakantie na (in mijn geval) 31 jaar trouwe dienst.

Tenminste, dat is de theorie. Nu ga ik kijken wat de praktijk me brengt! Ik houd je op de hoogte en ben zelf erg benieuwd. Het bovenstaande is wat ik ervan begrepen heb en ik ben absoluut geen expert, dus het is voor mij een kwestie van niet geschoten is altijd mis.

Voor geinterresseerden hier de film waar bovenstaande inspiratie vandaan komt;

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *