Square foot gardening: Wat is dat eigenlijk?

Square foot gardening: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het wordt gezien als dé oplossing voor mensen die op een gemakkelijke, maar natuurvriendelijke manier bio groenten willen verbouwen op relatief weinig oppervlakte. Maar wat houdt square foot gardening eigenlijk in?

Wil je graag groenten uit eigen tuin eten? Maar wil je niet al je vrije tijd besteden aan de grond omspitten en onkruid wieden? Of denk je dat het niet mogelijk is om groente te verbouwen in je kleine tuintje of op je balkon? Dan is een square foot garden misschien iets voor je. Dit wordt in het nederlands ook wel een vierkante meter moestuin, vierkante tuin of makkelijke moestuin genoemd. Square foot gardening is al meer dan 30 jaar geleden in de VS bedacht door Mel Bartholomew. Hier kun je meer lezen over Mel en zijn methode.

Het idee is simpel: in plaats van in de volle grond, zaai je in een moestuinbak die op de grond staat. Door gebruik te maken van een aantal slimme technieken, kun je veel efficiënter zaaien, water geven en oogsten. Dit voorkomt een hoop verspilling en teleurstelling. Ook is het in zo’n compacte square foot garden veel makkelijker om onkruid te verwijderen.

Square foot garden vakverdeling

Door middel van een raster is de bak verdeeld in vakken van 30 bij 30 cm. In elk vak zaai je iets anders. Sommige planten hebben meer ruimte nodig dan andere. Zo kun je in een vak 1 grote plant kwijt, of 4 planten met 15cm ertussen, of 9 met een plantafstand van 10cm, of zelfs 16 kleine plantjes met 5cm tussenruimte.

Door niet alles tegelijk te zaaien rek je de oogstperiode en hoef je dus niet heel veel oogst in een korte tijd te verwerken. Als er een vak vrijkomt na het oogsten, kun je er gelijk weer iets anders in zaaien. Hierdoor kun je tot wel 3 verschillende groenten per vak per jaar verbouwen! Doordat er zoveel verschillende plantensoorten door elkaar staan, heb je minder last van ziekten en plagen. Hiervoor hoef je dus niet meer aan wisselteelt te doen.

Afmetingen

De armlengte van een volwassene is ongeveer 60cm. Een standaard square foot garden is daarom 1,20 m bij 1,20m, zodat je overal makkelijk bij kan. Overigens kan de bak in de lengte ook prima meer dan 1,20m zijn, als je er de ruimte voor hebt. Als hij in de breedte maar niet meer dan 1,20m is. Als je van plan bent de bak tegen een muur te plaatsen is het verstandig om een bak van 60cm breed te gebruiken. Voor kinderen is een moestuinbak van 90cm breed het best geschikt. De bak is 20cm diep, wat genoeg is om zelfs wortels te verbouwen.

Square foot garden grondmix

Bij de meeste moestuinbakken zit een speciale grondmix die bestaat uit vermiculiet, turfmolm en compost. Deze mix zorgt ervoor dat de grond goed vochtig en los blijft en genoeg voeding bevat. Aan het gebruik van vermiculiet en turfmolm kleven echter een aantal nadelen. Turf is afgegraven veen, waarvan de vorming soms wel duizenden jaren heeft gekost. Het wordt dus veel sneller afgegraven dan het gevormd wordt. Vermiculiet is een mineraal dat uit mijnen hier ver vandaan wordt gehaald. Beiden zijn dus niet erg milieuvriendelijk. Bovendien is vermiculiet vaak vervuild met asbest en veroorzaakt dus vooral voor de mijnwerkers nogal wat gezondheidsproblemen.

Voor ons reden genoeg om geen turf en vermiculiet aan te bieden voor in onze moestuinbakken. Bij onze bakken kun je zwarte tuinaarde bestellen die gemengd is met compost. Deze grond is misschien wat minder rul en droogt wat sneller uit, maar het is wel veel beter voor het milieu. En het is in onze ogen dé grond waar planten in horen te groeien.

Bovendien is er een andere manier om grond te beschermen tegen uitdroging en deze gelijk ook een mooie, losse structuur te geven. Door de grond te bedekken met een laag houtsnippers. Dit wordt ook wel mulchen genoemd. Hier kun je meer lezen over de voordelen van het gebruik van mulch in de moestuin.

Een interessant filmpje erover:

Wil je een square foot garden kopen? Wij raden https://ecotuintje.nl aan. Zij maken ze zelfs op maat en verkopen losse rasters voor wie dat wil.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *