Snoeiwerk: Stormschade in de tuin!

Ja, ook hier heeft afgelopen zondag een leuke storm geraasd. Toch apart dat dit soort berichten meteen een ramptoerist van ons maakt! 😉 Het lijkt helaas spectaculairder dan het is: Er is bij ons alleen de kruiwagen om de hoek gewaaid, de rest was gelukkig nog heel. Op het plaatje zie je niet het werk van de storm, maar snoeiwerk van mijn vader en mij samen met een kettingzaag.

Snoeiwerk in de tuin

Ook deze winter hebben we weer een hoop snoeiwerk in de tuin. Op veel plekken waar het niet uitkomt, hebben we wildgroei aan verschillende boompjes, waaronder een es, iets wat op een eik lijkt en nog veel meer soorten die ik nog niet heb opgezocht. Om te voorkomen dat die de rest gaan overschaduwen ben ik zo hier en daar alvast bezig gegaan met het verwijderen daarvan.

wildgroei
Wildgroei

Daarnaast hebben we een paar rechte- en kronkel-wilgen in de tuin staan die wat aandacht nodig hebben. Ik had er al een paar geknot afgelopen winter, en nu is de rest aan de beurt. Op de volgende foto zie je de wilg die mijn vader en ik hebben aangepakt:

snoeiwerk

 

Wilgen snoeien

Dat moet altijd in de wintermaanden gebeuren, vanaf november. In de zomer is de sapstroom nog steeds op gang en dan zou je de boom dood-snoeien als je al het blad weg snoeit. De boom krijgt dan geen voedingsstoffen meer. In de winter is de sapstroom stilgezet en vallen de bladeren eraf om het volgende jaar plaats te maken voor nieuwe bladeren als de sapstroom weer op gang komt. De wilg op het plaatje hierboven hebben we flink teruggesnoeid, omdat hij schuin naar de kas aan het groeien was. Niet erg handig dus. Dat kwam doordat er aan de zuidkant 2 bomen de zon wegnamen. Deze 2 sparren worden als alles goed gaat deze winter weggezaagd, waardoor deze wilg en de 3 berken aan de andere kant weer zon krijgen. Als het goed is krijg ik daarvoor binnenkort een offerte van Bas boomverzorging.

Wilg knotten

Dat is eigenlijk heel gemakkelijk te doen. Zorg dat je de juiste hoogte bepaalt (naar eigen smaak) en zaag het stuk erboven weg. Het is altijd slim om net iets boven waar je hem wilt hebben te zagen, want vaak bij het omvallen van het deel erboven, scheurt een stuk bast mee. Dat is ook gebeurd bij het snoeien van de wilg op het bovenstaande plaatje. Daarna kan je het stuk wat gescheurd is gemakkelijk wegzagen.

Om de wilg te knotten is het vanaf dan nodig om op het hoogste punt ieder jaar of om het jaar de takken weg te snoeien. Om sneller een mooie kroon te krijgen, kan je de takken een stukje van het hoogste punt af snoeien, zodat het niet direct op de stam is weggesnoeid.

Dit is het resultaat van het afzagen van de kronkelwilgjes vorig jaar:

kronkelwilgkronkelwilg

 

 

Je kan zien dat bovenaan de dikkere stammen er heel veel dunne takken zijn ontstaan.

Over het verdere snoeiwerk later meer!

Eén reactie op “Snoeiwerk: Stormschade in de tuin!

  1. Bedankt voor de tips, ik zal begin van de winter onze bomen laten snoeien aangezien dat dan het beste voor de boom is. Ik deed dat altijd zelf einde van de zomer maar dat is dus niet zo goed. Vanaf nu ga ik ook beter voor de rest van de tuin zorgen, er is veel onkruid en het gras mag ook wel gemaaid worden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *