Tamme kastanjes lang bewaren door ze te wecken

Zoals je hier hebt kunnen lezen, heb ik een heleboel tamme kastanjes gevonden. Natuurlijk kunnen we die niet allemaal in een week opeten. Om ze langer te kunnen bewaren moet er echter wel nog iets mee gebeuren. Een deel laat ik in een doos naast de houtkachel drogen. Af en toe schep ik ze even een beetje om, zodat er weer anderen bovenop liggen. Als ze goed gedroogd zijn zouden ze heel lang houdbaar moeten zijn. De rest wil ik graag kant-en-klaar in glazen potten bewaren, zoals ik ze ook in Frankrijk kocht.

Ik had echter geen idee hoe de kastanjes in die potten lang houdbaar gemaakt waren. En aangezien ik er in het Nederlands en Engels ook niet al te veel over kon vinden, ben ik maar in het Frans gaan zoeken en toen had ik al redelijk snel een recept gevonden. Mijn Frans is helaas niet super, maar met een beetje gezond verstand en een beetje Google Translate ben ik er geloof ik wel uit gekomen. Dit is in ieder geval hoe ik het heb gedaan:

Tamme kastanjes wecken

 1. Leg de kastanjes in een bak met koud water. Degene die boven komen drijven zijn niet goed, dus die kunnen weg. De overige kastanjes zouden goed moeten zijn.
 2. Snij bij elke kastanje de schil bij het puntje in.
 3. Breng een pannetje water aan de kook. Leg een kleine portie kastanjes in het water en laat deze ongeveer 3 minuten koken. Haal ze er dan uit en doe een nieuwe portie in de pan.
 4. Van de kastanjes die er net uitgehaald zijn kun je, nu ze nog warm/heet zijn, makkelijker de buitenste schil verwijderen. En met een beetje geluk ook het bruine vliesje dat nog om de noot zit.
 5. Doe de kastanjes vervolgens in een goed schoongemaakte pot. Ik heb gewoon glazen potjes met schroefdeksel uit de supermarkt gebruik, maar weckpotten kunnen natuurlijk ook. Doe er twee eetlepels water bij en draai de dop erop/sluit de deksel.
 6. Weck de potten anderhalf uur op 100°. Als je geen speciale weckpan hebt (zoals wij), zet de potten in een grote diepe pan. Vul de pan met water tot het water boven de inhoud van de potten komt. Breng het water aan de kook en laat het anderhalf uur doorkoken.
 7. Haal de potten er dan voorzichtig uit en zet ze op een hittebestendige ondergrond om af te laten koelen. Als het gelukt is, trekken de potten vacuüm tijdens het afkoelen. Anders is er iets misgegaan. 😉

Et voila! Kant-en-klare tamme kastanjes, die je zeker een jaar zou moeten kunnen bewaren. Ik ben benieuwd!

Potten met tamme kastanjes

Nog wat tips

 • Het verwijderen van het vliesje is niet noodzakelijk. De meeste mensen vinden tamme kastanjes zonder het bruine vliesje lekkerder. Ze smaken dan wat minder melig en bitter. Maar in het vliesje zit wel een groot deel van de vezels en anti-oxidanten die tamme kastanjes juist zo gezond maken. Zelf heb ik de vliesjes die makkelijk loslieten verwijderd, maar als ze toch niet zo makkelijk loslieten heb ik ze laten zitten.
 • Aangezien er relatief veel lucht in de potten zit, gaan ze waarschijnlijk drijven. Dit is op zich niet erg, maar kijk wel uit dat de potten niet hard tegen elkaar aan komen. Dan zouden ze stuk kunnen gaan. Mochten ze niet gaan drijven, zet ze dan op iets van een rooster in de pan. Dan kan de lucht die onder de potjes gevangen zit makkelijk wegkomen tijdens het koken.
 • Het moet echt koken, anders werkt het niet en trekken de potten niet vacuüm. Hoe weet je of de potten vacuüm zijn getrokken? Bij potten met schroefdeksel zie je dat aan het midden van de deksel. Normaal steekt dat iets uit naar boven, maar nu zou het naar binnen moeten ‘ploppen’. Bij weckpotten moet je de deksel niet van de pot kunnen krijgen als je de beugels eraf hebt gehaald. Om de pot te openen trek je eerst het lipje van de rubber weckring iets naar buiten om het vacuüm te verbreken.

Expirimentje

Natuurlijk kon ik het niet laten om gelijk een expirimentje uit te voeren. Een deel van de kastanjes heb ik op een andere manier gedaan. Stap 1 tot en met 5 heb ik daarbij vervangen door de volgende stappen:

 1. Snij met een stevig, scherp mes de kastanjes in kwarten. Nee, aardappelschilmesjes zijn hiervoor niet geschikt weet ik uit ervaring.
 2. Je kunt nu makkelijk van elk stukje de schil verwijderen. En je kunt gelijk zien of de kastanje goed is. Als de noot mooi wit/lichtgeel van kleur is (met een bruin vliesje dat soms ook een beetje naar de kern toe loopt) is hij goed. Als hij een andere kleur is (of als je er beestjes in ziet zitten) is hij niet meer goed.
 3. Stop de gepelde stukjes in een pot tot deze bijna vol zit, doe er water bij tot ongeveer 3cm onder de rand en draai de deksel erop.
 4. Volg verder stap 6 en 7 zoals hierboven.

De tweede methode kostte me minder tijd en maakte minder vaat vuil (het pannetje waar ik de kastanjes even in had gekookt was behoorlijk bruin na gebruik). Ik ben heel benieuwd hoe lang ze op deze manier goed blijven en hoe ze smaken. Maar om daar achter te komen moet ik nog even geduld hebben.

 

Update (13-10-2018):

Uiteindelijk heb ik niet kunnen testen hoe lang ze houdbaar waren, want ze waren erg lekker gelukt en binnen een half jaar op. Ik vond het erg fijn om ze zo uit de pot te kunnen gebruiken, zonder ze eerst nog verder te moeten verwerken. Ik gebruikte ze vooral door de muesli en af en toe als snack tussendoor. De smaak was erg goed, lekker zoet!

12 reacties op “Tamme kastanjes lang bewaren door ze te wecken

 1. Heb ik net geprobeerd zoveel mogelijk velletjes te verwijderen, lees ik hier dat die zo gezond zijn. Ik heb de verse noten door midden gesneden met een scherp mesje.
  Daarna de noten ontdaan van de harde schil en op een bakblik in de oven gedaan, ca 15 min. op 180gr. Daarna ingevroren om later verder te verwerken.

  1. Ik heb net veel gepeld zonder te koken of poffen is het ook mogelijk dat ik in het glazen pot bewaar? Hoe lang is het houdbaar?

 2. Ik heb momenteel veel tamme kastanjes uit onze boom. Voor het eerst zoveel.
  Dus ik zocht een goed recept om ze te bewaren. Deze manier van wecken had ik zelf niet kunnen bedenken. Maar ik lees hierboven geen resultaat van deze methode. Ben wel benieuwd hoe lang ze te bewaren zijn en hoe ze dan smaken.

 3. Lieve lezers,

  De beste manier om tamme kastanjes te bereiden is natuurlijk poffen in de oven of op kolen.

  Gepeld zijn ze daarna onbeperkt houdbaar.

  Je kan ze gewoon laten indrogen en weer wellen.

  Fijnstampen in een vijzel en tot meel verwerken kan ook.

  Eet smakelijk !

   1. Hoi Anna,

    Om kastanjes te poffen, snij je met een scherp mesje een kruisje in de schil en leg je ze daarna voor zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 200 °C, tot de schil openbarst. Je kunt ze ook poffen op een kampvuurtje of de barbecue in een speciale kastanjepan. Na het poffen kun je ze makkelijk pellen.

    Je kunt ze daarna een paar dagen in de koelkast bewaren. Om ze langer te bewaren kun je ze invriezen of drogen. Dat kan in een speciale voedseldroger, op lage temperatuur in de oven met de deur op een kiertje, of op een rekje boven de kachel.

    Groetjes,
    Nienke

 4. Ik zou nog een update geven, dus bij deze. 😉

  Uiteindelijk heb ik niet kunnen testen hoe lang ze houdbaar waren, want ze waren erg lekker gelukt en binnen een half jaar op. Ik vond het erg fijn om ze zo uit de pot te kunnen gebruiken, zonder ze eerst nog verder te moeten verwerken. Ik gebruikte ze vooral door de muesli en af en toe als snack tussendoor. De smaak was erg goed, lekker zoet!

 5. Dag Nienke, Dank voor de tips! Ik vroeg me af hoe het is gegaan met de aan de lucht gedroogde kastanjes? Wij hebben net ook kilo’s geraapt en ik zou ze graag drogen om te vermalen tot meel. Heb je goede ervaring met het drogen?
  Groeten, Elisabeth

  1. Hoi Elisabeth,

   Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies wat ik daarmee heb gedaan. Ik weet nog dat de schilletjes makkelijk te breken waren en daardoor het pellen iets makkelijker was geworden.

   Ik weet niet meer hoe ik ze verder heb verwerkt, maar ik kan me voorstellen dat ze heel goed vermalen kunnen worden in een koffie- of graanmolentje. Als de kastanjes te groot zijn voor de molen, kun je ze misschien eerst in een theedoek doen en met een hamer in stukjes slaan.

   Veel succes ermee!

   Groetjes,
   Nienke

 6. Wij zijn lekker aan het leven van onze tuin en bos in Normandie en hebben 100 kg kastanjes … ik heb ontdekt dat kastanjes een prachtige gehakt-vervanger is in gerechten zoals een veganistische bolognese saus … ik kook de gepelde kastanjes kort en bak ze dan met ui en knoflook …daarna gaan de tomaten erbij en laten sudderen … afkruiden en dan weck ik de heerlijke vegan bolognese en genieten een jaar lang tot de volgende oogst …

 7. Verleden jaar acht potjes geweckt.
  Dit jaar een veelvoud. Heerlijk. Bedankt voor het weckrecept!
  Heb ook een aantal op de speksteenkachel te drogen gelegd. daar kan ik met een elektrische koffiemolen meel van draaien en een aantal zo bewaren om ze te laten te wellen. kijken hoe dat smaakt!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *