Tamme kastanjes: hoe te herkennen en de voedingswaarde

Afgelopen maandag ben ik samen met een vriendin en onze kinderen tamme kastanjes wezen zoeken in het bos. Het was een heerlijke middag. De kinderen waren heerlijk aan het spelen en wij konden onze lol op, want het lag op een aantal plekken in het bos echt bezaaid met kastanjes. Na drie bomen zijn we ermee opgehouden en hoewel we met een volle tas (bijna 4,5 kilo!) het bos verlieten, hebben we toch echt meer dan genoeg voor alle dieren in het bos overgelaten. Wat een overvloed!

Tamme kastanjes

En dan is nu natuurlijk de vraag: wat moet je in vredesnaam met 4,5 kilo kastanjes? Nou, dat zal ik je vertellen. Tamme kastanjes zijn eetbaar en ik vind ze heerlijk! Afgelopen zomer zijn we naar Frankrijk geweest en daar kun je ze gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Hier helaas niet en aangezien het voorraadje dat ik uit Frankrijk had meegenomen allang op is, moest ik ze maar in het bos gaan zoeken. Gelukkig vind ik dat niet bepaald een straf. 😉

Even voor de duidelijkheid, tamme kastanjes zijn dus niet die kastanjes die vaak gebruikt worden om in de herfst mee te knutselen. Dat zijn paardenkastanjes.
Tamme kastanjes lopen bovenop in een puntje en zijn over het algemeen wat kleiner dan paardenkastanjes. Ook is er vaak minstens één kant afgeplat, doordat ze in de bolster meestal tegen elkaar aan gedrukt zitten.
De bolsters zijn ook heel verschillend. Je zou verwachten dat tamme kastanjes ook ’tamme’ bolsters hebben. Helaas hebben ze juist heel venijnige stekels aan de buitenkant. Paardenkastanjes hebben ook stekels, maar dan veel minder en ze zijn ook minder lang.

Voedingswaarde Tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn kleine energiebommetjes. De ± 200 calorieën per 100 gram zijn voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Bij de meeste andere noten komen die vooral uit vetten. Ze bevatten veel vezels, vitaminen (o.a. B1, B5, B6, B11 en C), mineralen (o.a. koper, kalium, magnesium, mangaan en fosfor) en alle essentiële aminozuren. Je zou het bijna een superfood noemen. 😉

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *