Tuin update half april

Ohjee, wat gaat de tijd weer snel. Het is alweer half april! En dat merk je in de tuin, want er is van alles aan het groeien en bloeien. Na zo’n winter tijd is dat toch altijd weer een verademing om te zien, al dat leven wat terugkeert! Sinds het vorige bericht is er weer wat werk verzet in de tuin, dus ik dacht, tijd voor een tuin update!

Het lijkt vaak of je niet vooruit komt. Zeker met de drukte van de nieuwe moestuinbakken-webshop en mijn ziekte tussendoor leek er weinig tijd over te blijven voor onze eigen tuin. Gelukkig heb ik een sterke vrouw die gewoon lekker doorpakte, zij is verantwoordelijk voor de meeste nieuwtjes in de tuin..

De kas

De kas is nu lekker warm, dus veel voorzaaibakjes zijn al verhuisd van de woonkamer naar de kas. Alleen de paprika, aubergine, knolselderij en oregano staan nog binnen op de vensterbank.

broccoli
De broccoli heb ik al verplant naar grotere potjes, want die groeide sneller dan verwacht!
voorzaaien
En Nienke heeft 3 soorten tomaat, komkommer, courgette, pompoen, flespompoen, watermeloen en basilicum in grotere potjes gezet.

Op de grond in de kas komt ook van alles tot leven:

ruccolaplantjes
Rucola plantjes

De rucola is vorig jaar begonnen als grapje toen Nienke rucola op het boodschappenlijstje had gezet, en ik met 3 plantjes in potjes thuiskwam. Deze hebben we toen in de kas gezet en die is zichzelf als een gek gaan uitzaaien, waardoor we waarschijnlijk nooit meer rucola hoeven te kopen. 😉

de kas

Ook op andere plekke in de kas komt de rucola hardnekkig op, dus Nienke is al bezig geweest om buiten wat uit te planten, zodat we in de kas meer ruimte hebben voor andere dingen.

De spinazie doet het goed, de worteltjes komen nu eindelijk langzaamaan op en de sla is uitgeplant. Alles wat er al stond lijkt een flinke groeispurt te ondergaan. We hebben twee bieten laten staan voor het zaad, er komen uien op en de raapstelen en spruitkool groeien ook lekker door. Daar kunnen we ook weer zaad van bewaren voor volgend jaar.

Buiten

De moestuinbakken hebben we voorzien van houtsnippers en een raster. De eerste vakken zijn al volgeplant met knoflook, zuring, rucola en raapsteel en bezaaid met wortel, pastinaak, bietjes, tuinbonen, radijsjes, maïs en peultjes.

knoflook

De rest

watertanks

De ibc-containers heb ik geïnstalleerd op de nieuwe plek. Dit is lekker in het midden, dus zo kunnen we makkelijk water pakken voor de plantjes. Links erboven (buiten beeld) heb ik een buitenstopcontact gemaakt zodat daar de pomp op een plankje kan komen. Zo wordt water geven een eitje! Inmiddels zit er al ongeveer 500 liter in de tanks (samen) dus we kunnen weer even vooruit.

border

Naast het huis hebben we de border nog een stukje doorgetrokken. Wat erin komt staat nog niet vast, maar we denken aan kruiden die we gemakkelijk kunnen pakken voor bij het eten. Onder de stenen lag een dik zeil, dus nu loopt meteen het water waarschijnlijk ook wat beter weg. Het zand hebben we in het kippenhok gegooid, zodat de kippen wat extra hebben voor hun dagelijkse zandbad. Nu de border nog vullen met grond en compost en dan kunnen we daar ook gaan zaaien en planten.

kinderkeuken

Nienke heeft met een beetje hulp van mij voor Flora haar lang-gewenste buitenkeuken gebouwd. Die is meteen gretig in gebruik genomen door Flora en de rest van de kinderen uit de buurt.

Tot zover deze update. Op naar de zomer! 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *