Ik zal jullie weer eens vertellen over wat we de afgelopen tijd allemaal in onze tuin hebben gedaan. We hebben ondertussen al een heleboel groenten uit onze eigen tuin gegeten.
Uit de moestuin hebben we onder andere bietjes, tuinbonen, doperwtjes, peultjes, broccoli, spitskool, radijsjes, knoflook, pompoen, rabarber, snijbiet en verschillende andere bladgroenten geoogst.
Moestuinbakken
In de verhoogde moestuinbakken was het onkruid dit jaar redelijk goed onder controle te houden. Helaas is er toch wat door het anti-worteldoek heen gekomen. Met name heermoes en haagwinde. Een aantal andere wilde planten heb ik laten staan, omdat ik ze graag in een ander deel van onze tuin wil uitzaaien. Zoals bijvoet, rode ganzevoet en verschillende soorten melde.
Over het gebruik van houtsnippers in de moestuin ben ik niet helemaal tevreden. We hadden gehoopt dat we minder last van slakken zouden hebben door de ruwe houtsnippers, maar dat leek totaal niet te werken. Bovendien was zaaien en planten lastig tussen al die grote snippers. Wel werkte het erg goed om vocht in de bodem vast te houden. We hebben niet een keer water hoeven geven!
Komend jaar willen we op de paden tussen de moestuinbakken gras en verschillende wilde planten laten groeien, die we dan regelmatig maaien. Dat gemaaide gras kunnen we dan of op de paden laten liggen, of als mulch tussen de planten in de bak leggen. Bij de kleine moestuinbakken in de voortuin hebben we al graspaden tussen de bakken.
In de kas
In de kas gebruiken we hooi als mulch en dat bevalt erg goed. Je kunt het makkelijk weghalen om eronder te kunnen zaaien, het houdt de grond eronder goed vochtig en het bodemleven is er ook erg blij mee.
Uit de kas hebben we al tomaat, komkommer, paprika, aubergine, courgette, bietjes, ui, rucola en basilicum geoogst. Vooral de komkommer doet het erg goed. De halve kas is erdoor overwoekerd. Ik heb een poging gedaan om ze in te maken in ons zelfgemaakte appelazijn en rietsuiker, maar dat is helaas gaan gisten.
In de grote moestuin
We hebben ook al de eerste aardappels gerooid (en gegeten), ook uit de moestuintjes van de kinderen. Er zitten er nog veel meer in de grond, dus voorlopig hoeven we die niet te kopen. Als alle planten het zo goed zouden hebben gedaan als die uit de kindertuintjes, dan zouden we in totaal zo’n 90 kilo aardappels uit de tuin moeten halen. Maar in de grote moestuin was de aardappelopbrengst per plant wel wat minder, dus die 90 kilo zullen we wel niet gaan halen.
De planten in onze grote moestuin hadden nogal wat concurrentie dit jaar. Er groeide een hoop hardnekkig onkruid tussen. Daardoor was er veel schaduw en vocht bij de grond, wat de slakken heel erg waardeerden. Onze aardappel-, pompoen-, flespompoen- en koolplanten zijn allemaal flink aangevroten. De bietjes zijn helaas zelfs helemaal uit dit deel van de tuin verdwenen. Uiteindelijk willen we ook hier verhoogde bakken met graspaden ertussen maken.
De rest van de tuin
In de borders langs het huis en de garage groeien ondertussen een hoop kruiden, zoals oregano, koriander, tijm, peterselie, munt, kamille en oost-indische kers. Ook hiervan hebben we al regelmatig geplukt en gegeten.
We hebben ook al heel veel fruit uit eigen tuin gegeten, zoals aardbeien, bosbessen, frambozen, kersen, aalbessen en bramen. In onze vriezer ligt een aantal kilo kruisbessen, zwarte bessen en jostabessen. Daar wil ik binnenkort jam van maken. Onze appels zijn pas in oktober rijp, maar er zijn wel al een hoop valappels. Daar wil ik appelmoes van maken.
Ons voedselbosje begint steeds meer vorm te krijgen. Rob maait de paden nu en ik ben ook bezig om langs de randen van de paden oud snoeihout te leggen als duidelijke afscheiding. Daardoor begin je nu echt te zien hoe de indeling wordt. Dit najaar wil ik nog een aantal boompjes en struiken planten.
Druivelaar
Toen we hier kwamen wonen groeiden er in de kas een heleboel druivelaars. Die hebben we geprobeerd te verplanten naar buiten de kas, maar helaas leek geen enkele plant het te overleven. Het jaar erop begonnen twee van de planten toch wat uit te lopen, maar helaas bleken de schapen (die we toen nog hadden) erbij te kunnen komen (ze hadden een stuk omheining gesloopt) en waren alle tekens van leven weer vakkundig uit de druivelaars verwijderd. Ondanks dat we ze ondertussen hadden opgegeven en nieuwe druivelaars hadden geplant, hebben we de oude planten nooit verwijderd. En dat is maar goed ook, want dit voorjaar liep een van de druivelaars, na 2,5 jaar schijndood, toch weer uit. En dit keer ook goed! Er groeien ondertussen allemaal druiventrossen aan.
Nieuw kippenhok
In juni schreven we over een steenmarter die het helaas op onze kippen gemunt had en over een nieuw project van Rob. Helaas heeft de steenmarter nog een paar keer toegeslagen, waardoor ons kippentoompje nu uit nog maar vier hennen bestaat. Rob’s project was het bouwen van een nieuw, steenmarterproof kippenhok en dat is heel goed gelukt! Niet alleen zitten ze hier helemaal veilig, ze gaan ook echt op stok en leggen hun eitjes in de speciale legkast. In hun oude hok sliepen ze ook regelmatig in de ren of in het stro dat op de grond lag en legden ze hun eieren in zelfgevormde nestjes in datzelfde stro. Wij waren helemaal verbaasd dat een ander hok zo’n verschil kan maken. Het enige lastige is dat het hok nog niet op zijn definitieve plek staat, maar wel loeizwaar is. Dat wordt nog een uitdaging dus. 😉