Tuin update half maart, voortuin, moestuinbakken en bagger!

Zo, het is weer een tijdje geleden, maar nu eindelijk weer even tijd voor een tuin update. We hebben een hoop gedaan en zijn ook nog eens een paar keer ziek geweest. Maar nu begint het allemaal weer op zijn plek te vallen en kunnen we weer! Gelukkig is het weer er ook naar, afgelopen dagen was het heerlijk om lekker buiten bezig te zijn, dus dat deden we dan ook.

Boompjes en struiken achter in de tuin

Zoals in Nienke’s vorige post te zien was, hadden we een hoop plannen met struikjes en bomen voor ons eigen voedselbosje. We hebben een tijdje terug 4 bomen en 17 stuiken gehaald  bij joop bomen en hebben daarna ook nog ongeveer 15 struikjes gekregen van Myrna’s vader die een supergaaf stuk grond heeft. Die zitten allemaal nu in de grond op het achterste deel.

Kippenhek en baggeren

Achteraan (op de foto hierboven)heb ik ook het hek vernieuwd, zodat de kippen niet meer ontsnappen naar de sloot toe. De kippen waren de sloot dicht aan het graven, dus kwam hier meteen een ander taakje uit; de sloot uitbaggeren. Het was hierbij wel de kunst om te zorgen dat ik daarbij de slapende kikkers en kikkereitjes ontweek. Het grootste deel van de sloot heb ik dus kunnen doen. Wat is dat nog zwaar! Ik heb er spierpijn van. 😉

Et tadaa! Er is weer water te zien, in plaats van begroeiing. Verderop om het hoekje heb ik ook nog een stuk gedaan, wat hopelijk gaat schelen in de afwatering van onze grote moestuin.

Grote moestuin

Hier zijn we met een grondfrees doorheen gegaan om het meeste van het gras te verwijderen. We gaan hem na een paar jaar braak liggen weer gebruiken, dus was dat wel nodig. Helaas kwam de grondfrees er niet helemaal doorheen, dus de rest van het gras verwijderen we nog met de hand. Hier komen de grotere planten zoals aardappels en kolen. Ik heb vakken erin gemaakt van 1.2m diep en paden van 50cm om overal goed bij te kunnen. Het achterste deel was nog iets te overwoekerd, dus daar heb ik een zeiltje gelegd uit luiheid. Dan lost dit zichzelf op.

moestuin

De kas

In de kas is al het een en ander op aan het komen. De spruitkool van vorig jaar is zelfs aan het uitlopen, wat zorgt voor nog meer spruitjes!

We zijn in huis ook druk aan het voorkiemen, dus daar komt over een tijdje een hoop van naar de kas.

Moestuinbakken

Onze grote moestuinbakken hebben we klaar voor het zaaien. Nienke heeft er rasters voor gemaakt, met vakken van 30cm x 30cm om het op de square foot gardening manier te kunnen doen. Deze bakken zijn helaas niet van douglas hout, maar van dik vurenhout. We hadden dit nog liggen en zijn dit aan het testen als goedkopere optie voor douglas hout, maar merken nu al dat het hout vocht opneemt en begint te rotten. Maarja, hopelijk doen we er nog even mee door de dikte van het hout. In de voortuin hebben we een bak gezet als voorbeeldbak van douglas hout. Wat een verschil!

De voortuin

Hier zijn we dus een soort van display van aan het maken voor onze nieuwe shop: webshop.eco-leven.nl!

Er staat nu een 1.20 x 1.20 bak in met grond. Daar komt nog een raster met houtsnippers in, samen met groenten. Daaromheen komt gras, met langs het huis een border met bloemen. In die border staan ook 3 wingerd struikjes om de muur mooi te maken.

Rechts voor hebben we de rozenstruiken met houtsnippers ertussen. Uiteindelijk komen er nog 2 bakken bij: een van 90×90 en een van 60×60.

Kortom; langzaam komt het allemaal weer op gang. Met dit weer is het ook erg leuk natuurlijk, om lekker buiten bezig te zijn. Op naar de zomer!

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *