Tuin-update januari: Moestuinbak, snoeiwerk, poep en water!

Zo, het wordt weer tijd voor een tuin-update over wat er zoal gebeurd is in onze tuin! Het was dan wel januari, maar dat is verre van een rustmaand in onze tuin. We hebben zoveel plannen, dat we zelfs met de vrieskou door zijn gegaan met de klusjes die nodig waren. Eigenlijk was dat ook wel lekker, dat is pas echt een frisse neus halen. 😉 Snoeiwerk, poep, water en moestuinbak, niets is ons te gek!

Snoeiwerk

In december hebben we al best wat snoeiwerk gedaan, maar in januari hebben we dat afgemaakt en meteen het grootste deel van de takken bij elkaar gelegd naast de kas, om op een later tijdstip te versnipperen. Wij brengen nooit wat naar de gemeentewerf aan tuinafval en hebben zelfs onze groene kliko in de afgelopen jaren maar 2x gebruikt voor prikkeltakken die we niet als houtsnippers-ondergrond willen hebben. 😉 Zo verzamelen we mooi een hoop compost, brandhout en houtsnippers die weer gebruikt kunnen worden.

Afgelopen weekend is Jody Busch (die ook vet gave activiteiten organiseert en bezig is een herstellende landbouw boerderij op te zetten) langs geweest om onze spar neer te halen die al tijden de middagzon uit onze kas houdt. Dat zal een hoop gaan schelen!

       

De linker spar ging dus weg. Jody klom met een tuigje erin en heeft de boom vakkundig afgebroken terwijl Nienke en ik beneden stonden om takken weg te slepen. Milan vond de berg met takken wel een mooie gelegenheid om erbovenop te klimmen. 😉

Poep

Afgelopen week ben ik bij een aardige dame bij ons in het dorp langs geweest die een volle aanhanger paardenmest had staan. Daar heb ik haar van verlost en ik heb het samen met Nienke in een nieuwe mesthoop geschept. Het enige nadeel met paardenmest is dat het lang moet staan voordat het echt goed gecomposteerd is en de zaadjes die erin zaten stuk zijn. We laten dit minimaal 1 jaar staan en hebben dan lekker gezonde mest-compost voor bij de veeleisende groenten.

De katten vonden het trouwens ook erg interessant. Een van de kittens ging erin liggen rollen..

Water

Afgelopen tijd ben ik spullen aan het verzamelen geweest om een druppellijn in onze kas aan te sluiten. Nu had ik eindelijk de juiste verloopjes binnen en heb ik vorige zondag het geheel aangesloten op de ibc-tank waar het regenwater van de kas vandaan in stroomt.

Uiteindelijk ga ik achter de kas een oude regenton neerzetten die het water van de kas opvangt en altijd open staat naar de druppelslangen toe. Zo wordt de kas automatisch voorzien van regenwater als het geregend heeft en hoeven we bij droogte alleen wat water in die ton te pompen van de grote opslag in onze 3 ibc tanks.

Moestuinbakken

We hadden nog wat dik steiger-hout liggen van een kast die ik vakkundig heb gesloopt, waarmee we twee grote moestuinbakken hebben gemaakt van ongeveer 1,20 bij 6m.

Op de bodem hebben we wat dunne oude takken gelegd die mooi water op kunnen slaan en af kunnen geven, net zoals bij hügelkultur.

Deze moestuinbakken hebben we gevuld met grond waar compost doorheen is verwerkt. Dat doen we dan in plaats van het veel genoemde vermiculiet, wat bij square foot gardening en de vierkante meter moestuin (en schoorsteenisolatie) gebruikt wordt. Dat vinden wij gek, want hout is veel gemakkelijker hiervoor en daar is veel minder energie en geld voor nodig. Het zal wel “hip” zijn.. 😛

Wij hebben op internet eens rondgekeken en vonden maar weinig verkopers die goede kwaliteit moestuinbakken op maat van dik duurzaam onbehandeld hout hebben, en al helemaal geen die het thuis komen installeren. Waarschijnlijk gaan wij daar nog wel wat mee doen in de nabije toekomst! Het is wel een geweldig systeem waar je echt een hoop voedsel uit kunt halen met weinig tijd en moeite, dus ideaal. Lijkt dat jou wat? Laat het ons gerust eens weten.

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *