Zelf zuurdesembrood maken

Een weekje terug ben ik weer aan wat nieuws begonnen. Omdat er vaak suiker en misschien nog wel meer zooi in supermarktbrood verwerkt zit, ben ik begonnen met eigen zuurdesembrood maken. Wat dat is? Zuurdesem is eigenlijk de aloude voorloper van de hedendaagse gist.

Het is heel simpel, maar schijnt heel moeilijk te zijn, dus ik geloof dat ik geluk had. Ik heb steeds een ander recept en andere instructies van internet erbij gedaan, dus het kan zijn dat het een werkende samensmelting van manieren is, maar voor mij werkte het zo:

Zuurdesem starter maken.

Een aantal dagen van te voren moet je alvast beginnen met de starter. Dat is steeds niet veel werk, maar moet wel even gebeuren.

je neemt een schone glazen pot, doet er 2 scheppen volkorenmeel in, beetje water erbij tot het dikker dan pannenkoekendeeg is, maar iets dunner of max hetzelfde als oliebollenbeslag. Dat dek je af met iets wat lucht kan doorlaten. Let op, geen dichte dop in verband met optploffingsgevaar door de gassen die vrijkomen! Hierna zet je het ergens op kamertemperatuur weg, ik had het op mijn aanrecht.

De volgende dag heb ik er niets mee gedaan (oeps vergeten) en dag 2 en 3 heb ik 1 schep meel en een beetje water “bijgevoerd” en weer doorgeroerd. Dag 4 en 5 heb ik de dosisverdubbeld, naar 2 scheppen per dag.

Dag 6 heb ik het brood al gebakken, maar daar had ik alleen genoeg voor doordat ik meteen al met 2 potten starter was begonnen in plaats van 1.

Zuurdesembrood maken.

U neme 200gr starter, 400 ml water, 600 gr meel en gooi dat bij elkaar in een grote kom en kneed het goed. Natte theedoek erover en zet het op een warme plek en klaar… Nouja, de komende uren moet je even geduld hebben tot je weer verder kan. 2 uur later rek je het nog eens uit elkaar en vouw je datgene wat uitgerekt is er weer bovenop (envelop dichtvouwen).

Het gerezen deeg
Het gerezen deeg

En dan na minimaal nog eens 4 uur, als het goed gerezen is en dus meer is dan wat je erin hebt gestopt, gooi je wat meel op een placemat of aanrecht en haal je het uit de kom en leg je het erop. Dan voeg je een theelepel zout erbij en kneed je het nog eens door het uit elkaar te trekken en over elkaar te vouwen en aan te duwen en dat meerdere keren, totdat je het idee hebt dat je er een mooie bol van kan maken. Die bol moet niet plakken en geen scheuren bevatten. Je kan het dan op bakpapier of in een vorm doen (geen aluminiumfolie, dat plakt eraanvast!) en meestal wordt er dan nog een snee gemaakt op de bovenkant zodat het op die plek uit kan rekken. (op de foto zoals ik het heb gedaan was te ondiep)

in de oven

En dan gaat het geheel in een niet-voorverwarmde oven op standje 240graden. Mijn oven geeft niet aan hoe warm die staat, dus ik heb hem gewoon zo hoog mogelijk gezet. Dan ga je even 30 minuten achterover leunen en van de geur genieten, totdat je hem eruit kan halen. Klop voordat je hem eruit haalt even goed erop (ook aan de onderkant) en luister of het hol klinkt. Zo niet, dan is hij nog niet klaar. Bij mij kwam hij er op de 42e minuut uit, dus dat zal ook op de bakduur wel het antwoord zijn. 😉

zuurdesembrood

Het resultaat!

Et voila! U heeft een zuurdesembrood zonder suiker! Als je met suiker wilt, dan kan je daarvan naar smaak tegelijk met het zout wat van bijvoegen, maar als het hele punt is dat je gezond brood wilt, dan raad ik dat af. Als je toch wat zoets erbij wilt, raad ik honing aan. Dat ga ik de volgende keer ook proberen. Een andere leuke tip die ik kreeg was geraspte appel en gewelde rozijntjes lijken mij ook lekker.

De rest van de starter kan je dagelijks weer bijvoeren of in de koelkast bewaren als je even niets gaat bakken. Als je langere tijd niets meer ermee doet, of iets voor de zekerheid wilt achterhouden, kan je het ook invriezen en daarna weer op natuurlijke wijze ontdooien en weer gebruiken. Het kan altijd zijn dat er toch een keer wat misgaat en je desem “sterft”. Dan heb je altijd nog je ingevroren starter!

En dan het meest ingewikkelde van alles; het schijnt gebruikelijk te zijn om je desemstarter een naam te geven. Zo schijnt de starter Herman al de hele wereld over gegaan te zijn. Na enig beraad met facebookvriendjes kwam mijn schoonpapa met de winnaar. Mijn starter heet: R.O.T.S. (rise of the sour dough)

2 reacties op “Zelf zuurdesembrood maken

  1. Hey! Ik lees dit artikel in 2023 en ik zeg je eerlijk: ik ben al jaren aan het overwegen om zuurdesem te maken, maar het klinkt óveral waar ik recepten lees zó ingewikkeld! Ik dacht het zal vast meevallen in de praktijk, maar dan heb je toch altijd die drempel weetjewel? Maar nu ik DIT gelezen heb denk ik dat ik het wel kan💪 dit is écht het beste zuurdesem artikel that is out there!
    Dankjewel!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *