Zo rot als een mispel!

We hebben in de tuin twee mispelboompjes staan. De eerste paar jaar zat er nog niet veel aan, maar dit jaar hadden we een leuke oogst mispels. Het leuke van mispels is dat je ze pas oogst als het gevroren heeft. Daardoor heb je ook in de winter vers fruit uit eigen tuin. Nou ja, vers.. Misschien ken je het gezegde “zo rot als een mispel” wel? Daar is een reden voor: mispels zijn pas lekker als ze een beetje rot zijn.

Mispels moet je eigenlijk pas oogsten als er een paar keer nachtvorst is geweest. Bij erg milde winters of als je te weinig geduld hebt kun je ze ook een paar dagen in de vriezer leggen. Daarna laat je ze een tijdje binnen liggen, tot ze zacht en donkerder van kleur worden. Dat noem je bletten. Daarna zijn ze makkelijk te pellen en lekker zoet. De smaak zit een beetje tussen appel en pruim in, maar dan melig in plaats van sappig. Je kunt ze rauw eten, maar ze zijn niet erg lang houdbaar als ze eenmaal zacht zijn.

Mispel-stoofperen-moes

Om toch wat langer van de mispels te kunnen genieten, heb ik er moes van gemaakt. Ik had ook nog stoofpeertjes liggen, die nodig verwerkt moesten worden. Dus het is mispel-stoofperen-moes geworden. Zo maak je dat:

  1. Laat de mispels bletten, zoals ik hierboven al heb beschreven.
  2. Doe de mispels en stoofperen in een grote pan en doe er water bij tot halverwege het fruit.
  3. Laat het koken tot de stoofperen zacht zijn.
  4. Wrijf het door een zeef en vang de moes op in een schone pan.
  5. Voeg eventueel wat kaneel of andere kruiden toe. Of wat suiker als je dat wilt.
  6. Breng de moes weer aan de kook en laat even koken tot het de juiste dikte heeft.
  7. Stop de hete moes in schone potjes en draai de deksel erop.
  8. Als het goed is trekken de potjes na zo’n 10 minuten vacuüm.

Als het goed is, is de moes nu flink lang te bewaren. Omdat ik er geen suiker aan heb toegevoegd, is de moes na opening van het potje niet zo lang houdbaar. Daarom heb ik wat kleinere potjes gebruikt. Het laatste potje raakte niet helemaal vol, dus dat heb ik in de koelkast bewaard om de volgende dag bij de zelfgemaakte zoete aardappelfrietjes te eten. Het smaakte heerlijk!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *